Opprette delte mailbokser i Exchange 2010

Idag kom jeg over et lite tilfelle av problematikk mellom Norman Email Protection og Exchange 2010.. Det viser seg at når man oppretter en delt mailbox i Exchange så opprettes en disablet AD-bruker. På grunn av denne disablede AD-brukeren så disables den også i mailgatewayen til Norman.

Så prosedyre for å få ting til å fungere blir å enable brukeren i AD og gi den et passord som ikke går ut.

Opprette en delt mailbox:
New-mailbox mailboksnavn –shared –userprincipalname adresse@domene.no

Legg til Fullaksess for hver bruker som skal ha tilgang:
Add-MailboxPermission “mailboksnavn” -User “navnpåbruker” -Access Rights FullAccess

Legg til Send på vegne av for hver bruker.
Add-ADPermission “mailboksnavn” -User “navnpåbruker” -ExtendedRights Send-As

Så på grunn av Norman spamfilter må den delte mailboxens bruker enables i AD. Og gi den et passord.

Windows 8, katastrofe eller genialt

Flere nettsteder begynner å så tvil om Windows 8 og om det er behov for ett nettbrettoptimalisert operativsystem. Deriblant på Dinside er det skrevet denne kommentaren: http://www.dinside.no/892042/er-det-egentlig-et-marked-for-nettbrett

Windows 8 er lansert i en consumer preview, en beta. Den er gratis å laste ned og installere på pc eller nettbrett som støtter windows (Slate-pc).
Bekymringene per idag er at Windows 8 er for mangelfullt for den jevne pc-bruker og blir kun ett nettbrett-os som vil bli Microsoft sitt svar til Apple og iPad. Dette er en grundig feiltolkning etter min mening.

Windows 8 har ikke bare ett nytt touchbasert grensesnitt kalt Metro, men også mange andre finesser som gjør de vanlige gammeldagse interaksjonene litt overflødige. Bruk av håndskrift, tale og berøringsskjerm reduserer bruken av både mus og behovet for å stadig klikke seg inn på Start-menyen.

Metro-grensenittet består av såkalte Tiles. Disse flisene brukes til å starte programmer og de gir deg også informasjon fra programmet flisen kontrollerer. Feks, Outlook-flisen viser gjerne hvor mange nye eposter som er kommet.

Windows 8 er mere nettsentrisk en tdligere windowsversjoner. Microsoft Skydrive er integrert for nettbasert lagring. Windows Store er integrert for å få rask tilgang til Apper som finnes. Og ikke minst, applikasjonsvirtualisering kommer for fullt med de nye plattformene som bygges rundt drift og infrastruktur for Windows 8 og neste generasjon Windows. For bedrifter vil applikasjonsforvaltning bli en lek når alle applikasjoner streames fra en server enten internt i bedriftens private sky eller fra en hostingpartner istedet for at it-avdelngen skal installere og konfigurere hver enkelt klient.

Windows 8 er foreløpig kun på ett mindre betastadium men jeg vil følge opp utviklingen i senere blogginnlegg.
Windows 8 kan lastes ned herfra: http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/consumer-preview

Deling av filmer og musikk ulovlig på nett

I en artikkel i ITavisen idag (http://www.itavisen.no/891987/naa-skal-ogsaa-usa-faa-%ABthree-strikes%BB) skrives det om at amerikanske nettleverandører vil begynne å stenge ute disse verstingene som deler beskyttet materiale på nett.

Er dette riktig vei å gå?
Jeg er av mening at det kanskje heller burde blitt opprettet en slags produsent organisasjon som ivaretar produsentenes rettigheter og så belaster nettleverandørene for material som lastes ned eller distribueres ulovlig(ulovlig etter dagens definisjon).
En organisasjon lignende musikkbransjens Tono som idag belaster Radio og TV selskaper for bruk av musikk.
Så vil det være opp til nettleverandørene å belaste sine kunder for den trafikk som omfatter beskyttet materiale.

Skal alle betale for noens (mis)bruk?
Ja, hvorfor ikke. En slik ordning vil sørge for at det opprettholdes et visst demokrati på nettet. Det sørger for at innholdsleverandører får betalt selv om de selv ikke står for distribusjon. Og det vil gi små privatpersoner som feks legger ut videoer på Youtube en mulighet for å få betalt for at folk ser produksjonene deres. Det burde ikke være vanskelig for toppdomeneleverandører å logge hvilke nett som fører an trafikken og distribuerer mest av disse filene og dermed belaste disse nettleverandørene for den trafikk som går.
Nettleverandører som ikke melder seg inn i distribusjonen og følger et vedtatt regelverk bør bli stengt ute av felleskapet.

Kostnad?
Idag koster det noen kroner å abbonnere på tvkanaler, musikk og ha tilgang til film via nett eller via kabelnettverk og satelitt.
Så å plusse på bredbåndsabonnementet med en hundrelapp eller to i måneden burde de fleste kunne klare. Og selvsagt må det skaleres etter hva slags båndbredde man har.