Microsoft Surface – Ny Pad, Tablet, PC fra Microsoft

Igår lanserte Microsoft en ny æra i selskapets historie. Sammensmeltingen av programvare og maskinvare kulminerte i en helt ny tablet pc, Microsoft Surface.

Microsoft Surface er en serie med pcer basert rundt det nye operativsystemet Windows 8 Som er touchbasert og med Metro-grensesnitt. De nye tabletene er tynne og lette. Laget av magnesium, eller som Microsoft kaller teknologien VaporMG (uttales Vapormag).

I første omgang er det to modeller; en basert på en Arm-prosessor og en ivy-bridge intelprosessor. Sistnevnte er en fullverdig pc som kan kjøre alle applikasjoner du idag benytter på WIndows 7.

To virkelig hardtslående features kommer med disse nye tabletene, touchcover og kickstand. En integrert støtte som lar pcen stå hvor som helst med 22 graders vinkel. Innebygget to kameraer, et bak og et foran. Med 22 graders vinkling på kameraene. Og touchcover som fungerer både som tastatur og som deksel. Under presentasjonen igår brøt jubel og applaus løs da Touchcover ble vist frem. Dette er ekstrautstyr dersom man kjøper andre pads eller tablets.

 

Se hele presentasjonen her Microsoft Surface Keynote

Og besøk Microsoft Surface sin hjemmeside her: http://www.microsoft.com/surface/en/us/default.aspx

Windows 8, katastrofe eller genialt

Flere nettsteder begynner å så tvil om Windows 8 og om det er behov for ett nettbrettoptimalisert operativsystem. Deriblant på Dinside er det skrevet denne kommentaren: http://www.dinside.no/892042/er-det-egentlig-et-marked-for-nettbrett

Windows 8 er lansert i en consumer preview, en beta. Den er gratis å laste ned og installere på pc eller nettbrett som støtter windows (Slate-pc).
Bekymringene per idag er at Windows 8 er for mangelfullt for den jevne pc-bruker og blir kun ett nettbrett-os som vil bli Microsoft sitt svar til Apple og iPad. Dette er en grundig feiltolkning etter min mening.

Windows 8 har ikke bare ett nytt touchbasert grensesnitt kalt Metro, men også mange andre finesser som gjør de vanlige gammeldagse interaksjonene litt overflødige. Bruk av håndskrift, tale og berøringsskjerm reduserer bruken av både mus og behovet for å stadig klikke seg inn på Start-menyen.

Metro-grensenittet består av såkalte Tiles. Disse flisene brukes til å starte programmer og de gir deg også informasjon fra programmet flisen kontrollerer. Feks, Outlook-flisen viser gjerne hvor mange nye eposter som er kommet.

Windows 8 er mere nettsentrisk en tdligere windowsversjoner. Microsoft Skydrive er integrert for nettbasert lagring. Windows Store er integrert for å få rask tilgang til Apper som finnes. Og ikke minst, applikasjonsvirtualisering kommer for fullt med de nye plattformene som bygges rundt drift og infrastruktur for Windows 8 og neste generasjon Windows. For bedrifter vil applikasjonsforvaltning bli en lek når alle applikasjoner streames fra en server enten internt i bedriftens private sky eller fra en hostingpartner istedet for at it-avdelngen skal installere og konfigurere hver enkelt klient.

Windows 8 er foreløpig kun på ett mindre betastadium men jeg vil følge opp utviklingen i senere blogginnlegg.
Windows 8 kan lastes ned herfra: http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/consumer-preview